Posted by: samuelsvensson | December 24, 2014

JUL MED ELLER UTAN JESUS

JUL MED ELLER UTAN JESUS?

I en mycket tänkvärd krönika, införd den 23 december i Helsingborgs Daglad efterlyser fd kulturministern Bengt Göransson Jesus i vårt julfirande. Han har varit på Operan och hört mycket vacker julmusik, men när han kommer till  själva julens kärna och gestaltningen av julbudskapet, då reduceras detsamma till en insamlingsgryta, och en tiggare som tacksamt tar emot de rikas gåvor rika som just därmed avhänder sig julbudskapets mkt större och vidare ramar, det om gemenskap. Med sin gåva avhänder man sig fortsättningen, förväntan på gemenskap, gemenskap med tiggaren, och ytterst-ville man tillägga-gemenskap med Gud. Han frågar helt enkelt:Vart tog Jesus vägen i varit materialistiska julfirande?

På scenen i Operan får han väl sig jäktande människor med julpaket, men var är själva Julens kärna Jesus.

Han jämför dagens materialistiska julfirande med sin ungdoms upplevelse av en nästan fysisk kännbar närvaro av Julens huvudbudskap.

Göransson bekänner sig inte som gudstroende men söker dock Julens osynliga närvaro.

De visa männen kom till krubban i Bethlehem och många har försökt att gestalt vilka djur som finns i den, vad de vise männen hette men evangelisten Lukas fann gossebarnet Jesus där.

Må inte denna helgs välförbereddda  och traditionsrika firanden och uppträdanden vid jul gudstjänster och julfiranden vara av det sekulära och materialistiska draget att folk inte hittar Jesus. Jag har varit med om sång o musikgudstjänster i signad Juletid, där budskapet om gemenskap med Gud och gemenskap med vandra varit så stark att folk sökt Gud i förbön framme vid botbänken, att skilsmässopar där förenats och man går i glädjen över att ha hittat hem till Gud igen hem till barnet i Bethlehem.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: